Ten placek jest cieniutki, ale w DE  takie cieniuteńkie placki cieszą się wzięciem

Oryginalny przepis z zasobów mojej babci Liny wykonany pod jej czujnym okiem. Kto lubi niech piecze…

Podkład                                                                       

  • 250g margaryny
  • 100g cukru                                                                          
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 250g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wyrobić mikserem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować całe ciasto. Będzie bardzo cieniutko,ale da się.

Ponad 1 kg rabarbaru umyć i razem ze skórką pokroić na 3 , 4 centymetrowe kawałki. Ułożyć na podpieczonym spodzie.placek

Blachę włożyć na drugą szynę od dołu. Piec w temperaturze 175 do 200 stopni

około 20 do 25 minut.

      Międzyczasie ubić mikserem pianę z 3 białek , a pod koniec ubijania dodać 

150 gram cukru.

 Wyłożyć na ciasto i piec jeszcze 6 do 8 minut na 2 szynie od góry w temperaturze 200 do 250  stopni.

Oczywiście można też ciasto upiec bez bezy , a po upieczeniu posypać cukrem pudrem prze sutko i też będzie dobre.